Har du frågor eller vill beställa?
added-box-1.png
Leverans

1-2 veckor leveranstid

shipped-1.png
Hela Sverige

Frakt i hela Sverige

dollar-1.png
Prisgaranti

Snabba offerter

storefront-1.png
Gratis Avhämtning

Hämta på vårt lager

Hur högt bör ett jakttorn vara?

När du jagar kan höjden på ditt jakttorn vara den avgörande faktorn mellan framgång och misslyckande. Därför så kommer vi i det här inlägget att svara på några frågor om hur högt ett jakttorn egentligen bör vara.

Vi kommer också att titta på fördelarna och nackdelarna med att använda ett högre eller lägre jakttorn och när det är lämpligt att göra det. Slutligen ger vi några tips om hur du väljer rätt höjd på ditt jakttorn för att få bästa möjliga resultat.

Hur bestämmer du hur högt ditt jakttorn ska vara?

När du bestämmer höjden på ditt jakttorn finns det flera faktorer som du måste ta hänsyn till. Den första är vilken typ av vilt du ska jaga. Om du ska jaga storvilt, till exempel hjortar, älg eller vildsvin behöver du ett högre torn så att du kan få ett tydligt skott. Om du istället ska jaga småvilt så kan ett lägre jakttorn vara lämpligare.

Den andra faktorn att ta hänsyn till är terrängen. Om du jagar i tät buskage behöver du ett högre torn så att du kan se över vegetationen. Om du jagar på ett öppet fält räcker det med ett lägre torn då du har så pass bra sikt.

En annan faktor som kan vara bra att ta hänsyn till när du ska bestämma höjden på ditt jakttorn är  väderförhållandena. Om det är blåsigt behöver du ett jakttorn som står stadigt och inte är för svajigt som det kan bli om det är för högt. Antingen väljer man ett stadigare och lägre jakttorn eller så får man se till att förankra jakttornet ordentligt så att det inte ramlar omkull.

Fördelar med att använda ett högre jakttorn

Fördelar med att använda ett högre jakttorn

Det finns flera fördelar med att använda ett högre jakttorn vid jakt. Den första är att du har bättre överblick över terrängen och kan upptäcka vilt på längre avstånd. Detta ger dig mer tid att förbereda dig för ditt skott och gör det mer  sannolikheten att du kan fälla viltet.

En annan fördel med att använda ett högre jakttorn är att det ger dig en bättre utsiktspunkt och skydd från rovdjur som t,ex björnar och vargar. Detta kan vara till hjälp om du jagar i ett område där dessa djur är kända för att vara närvarande.

Nackdelar med att använda ett högre jakttorn 

Det finns också vissa nackdelar med att använda ett högre jakttorn. Den första är att det kan vara svårare att klättra upp och ner, särskilt om du bär på tung utrustning som ett gevär eller en båge. Då det är högt så är också skaderisken större då det kan vara lätt att halka, snubbla eller trilla av jakttornet och skada sig ordentligt.

En annan nackdel med att använda ett högre jakttorn är att det kommer synas mer och kan skrämma djuren. Men vanligtvis så brukar djuren relativt snabbt anpassa sig till den nya miljön.

När är det lämpligt att använda ett högre jakttorn? 

Som vi har sett finns det både för- och nackdelar med att använda ett högre jakttorn. I slutändan kommer beslutet om huruvida du ska använda ett högre jakttorn eller inte att bero på personliga preferenser, vart och vad du ska jaga och väderförhållandena samt terrängen du ska jaga i.

Hur högt bör mitt jakttorn vara för att ge bästa möjliga resultat? 

Svaret på den frågan beror på flera faktorer och framförallt vad du ska jaga och hur marken ser ut där du ska jaga. Bästa sättet att ta reda på hur högt ditt jakttorn bör vara för att du ska få ut bästa möjliga resultat är att besöka den plats där du tänkt att det ska stå.

Ta med en stege och ställ ut något på 40 till 60 meters avstånd och testa dig fram. Den höjd som känns bäst för dig är den höjd som kommer att ge dig bästa möjliga resultat.

Vilken typ av mark ska jag placera mitt jakttorn på?

Marken ska vara så jämn som möjligt för att undvika att jakttornet välter. Du måste också se till att marken är tillräckligt fast för att bära vikten av jakttornet och all utrustning som du placerar i det.

Om du är osäker är det alltid bäst att rådgöra med någon med mer erfarenhet eller kunskap om området där jakttornet ska stå.

Kan jag använda ett jakttorn var som helst?

I allmänhet kan du använda ett jakttorn var som helst. Det kan dock finnas vissa begränsningar beroende på vilket område du befinner dig i. I vissa delar av världen är det till exempel inte lagligt att använda ett jakttorn på allmän mark.

Behöver jag en licens för att använda ett jakttorn?

Det behövs ingen speciell licens för att få använda ett jakttorn om du inte ska jaga för då krävs jaktlicens. Det kan dock vara bra att prata med personen eller den som äger marken om det är okej att sätta upp ett jakttorn på deras mark.

Det finns alltså några saker att tänka på när du bestämmer hur högt ditt jakttorn ska vara men i slutändan handlar det om personliga preferenser och vad som fungerar bäst för dig. Om du är osäker bör du alltid rådgöra med någon med mer erfarenhet eller kunskap innan du bestämmer hur högt ditt jakttorn bör vara.

Share :
Nyheter

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Skicka en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.