Har du frågor eller vill beställa?
added-box-1.png
Leverans

1-2 veckor leveranstid

shipped-1.png
Hela Sverige

Frakt i hela Sverige

dollar-1.png
Prisgaranti

Snabba offerter

storefront-1.png
Gratis Avhämtning

Hämta på vårt lager

Jägarexamen – Allt du behöver veta

För dig som är intresserad av jakt och vill börja jaga så behöver du ta jägarexamen. I det här inlägget så kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att kunna ta och förbereda dig för att ta jägarexamen.

Vi kommer bland annat att gå igenom vad jägarexamen är, vapenlicens, jaktkort och hur man kan ta jägarexamen.

Vad är jägarexamen?

Jägarexamen är ett prov som alla som vill börja jaga måste göra och få godkänt på. Själva syftet med att man genomgår ett prov och tar jägarexamen är för att informera och lära ut hur man blir en ansvarsfull jägare.

Man blir också utbildad inom viltvård, jakt, beskyddande av arter och regler och lagar som är relaterade till jakt. Själva provet av jägarexamen består av 70 frågor där du måste ha minst 60 rätt för att bli godkänd och ett praktiskt skjutprov.

Ett vanligt missförstånd av jägarexamen är att många tror att man får bära vapen och jaga så fort man tagit jägarexamen, vilket inte stämmer.

För att få ta jägarexamen så finns det ingen minimiålder . Dock för att klara av de fysiska proven måste du vara tillräckligt gammal för att fysiskt hantera ett vapen.

Du kan läsa mer om jägarexamen på: https://jagareforbundet.se/utbildning/jagarexamen/hur-blir-man-jagare/

Så skaffar du vapenlicens

Nu när du har tagit jägarexamen där du bland annat fått lära dig att hantera olika jaktvapen så är det dags för att skaffa en vapenlicens.

Om du inte gjort provet för jägarexamen eller blivit godkänd så kan du inte ansöka om vapenlicens då jägarexamen är ett av kraven för att äga och hantera ett jaktvapen.

Du måste vara 18 år för att ansöka om vapenlicens och ansökan görs via polisen. Det finns flera olika vapentillstånd (licenser) som man kan behöva. Här nedan har vi listat några av de vanliga vapentillstånden du kan behöva och vad dom kostar.

  • Innehav av det första jaktvapnet – 870 kr
  • Det andra jaktvapnet – 320 kr
  • Licens för innehavande av ammunition – 320 kr
  • Europeiskt skjutvapenpass (Denna licens är ett sorts pass som gör det möjligt för dig att ta med vapen när du reser inom EU) – 870 kr

För dig som vill veta mer om vilka olika vapentillstånd det finns och vad dom kostar så kan ni besöka: https://polisen.se/tjanster-tillstand/vapen-regler-och-tillstand/handlaggningstid-och-avgift-vapentillstand/

Jaktkort det sista steget innan du får börja jaga

Det sista man behöver för att bege sig ut i skog och mark för att jaga är att man har ett giltigt jaktkort. Jaktkort finns tillgängligt på Naturvårdsverkets hemsida och kostar i skrivande stund 400 kr.

Jaktkortet är giltigt i ett år från den 1:a juli till den 30:e juni året efter och måste förnyas årligen. Om du tappar bort ditt jaktkort kan du få ett nytt genom att kontakta Naturvårdsverket eller logga in via deras tjänst ”Jägarregistret”.

Vid all jakt ska jaktkortet finns till hands om viltvårdaren eller polisen begär att få se den.

För dig som vill veta mer om jaktkortet eller vill förnya ditt jaktkort så kan ni besöka: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/jakt-och-vilt/jaktkort-och-jagarexamen/

Kursalternativ och vart man anmäler sig för att ta jägarexamen.

När man ska ta jägarexamen så besöker man: www.jagarexamen.se . När du är inne på hemsidan så är det dags för att välja vilken sort kurs och vart du vill ta del av kursen.

Dom kursalternativ som finns att välja på är:

  • Distanskurs
  • Terminskurs
  • Intensivkurs
  • Självstudier

När du har har blivit godkänd på det teoretiska och praktiska proven av jägarexamen så är det dags för vapenlicens och sen jaktkort. Sen är det bara att bege sig ut i skog och mark och börja jaga.

Share :
Nyheter

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Skicka en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.