Har du frågor eller vill beställa?
added-box-1.png
Leverans

1-2 veckor leveranstid

shipped-1.png
Hela Sverige

Frakt i hela Sverige

dollar-1.png
Prisgaranti

Snabba offerter

storefront-1.png
Gratis Avhämtning

Hämta på vårt lager

Jaktsäsonger i Sverige – Vad gäller?

Jaktsäsonger kan variera beroende på vilket sort vilt som man ska jaga, om viltet i fråga har ungar och om det är parningssäsong eller inte. För det mesta är jaktsäsongerna reglerade i lag och jägare måste följa dessa lagar för att undvika böter eller andra påföljder. I det här blogginlägget tar vi en titt på vad som gäller för jaktsäsongerna i Sverige.

Varför finns jaktsäsonger och när börjar jaktsäsongen?

Den period eller säsong under ett år då jakt på en viss art är tillåten kallas för jaktsäsong. Myndigheterna, vanligtvis länsstyrelsen, fastställer tiden i syfte att bevara artens reproduktion.

Det finns flera olika jaktsäsonger beroende på vilken art du vill jaga, men en typisk riktlinje är att säsongen börjar runt den 1 augusti och slutar ungefär den 28 februari.

I Sverige finns det många olika vilt som man kan jaga och några av dom är bland annat: rådjur, älg, vildsvin, räv, hare, björn, hjort , fåglar och bäver. Säsongen för dessa djur kan se olika ut beroende på när dom olika jaktsäsongerna startar och slutar.

Då det finns många olika vilt som man kan jaga beroende på vad det är för månad och vad du ska jaga så har vi gjort en enkel sammanfattning nedan över när man får jag t,ex klövvilt, fågel, småvilt och björn.

Klövvilt

Klövvilt är vad man kallar vilt som har klövar och till denna grupp så räknas älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, mufflon och vildsvin. Jaktsäsongen för klövvilt brukar inledas mellan den 1 oktober – 20 oktober och håller på till 16 november eller 28 februari beroende på vilket klövvilt du ska jaga.

Fågel

Jaktsäsongen för fågel börjar vanligtvis runt den 25 augusti och pågår till den 15 november, men precis som för klövvilt kan den skilja sig åt beroende på vilken fågel du jagar.

De vanligaste fåglarna som jagas i Sverige är bläsand, gräsand, grågås, fasan, ringduva, rapphöna, orre, tjäder och ripa.

Småvilt

Säsong för jakt för småvilt som hare, räv och bäver börjar vanligtvis den 20 oktober och slutar den 28 februari, men det kan också variera beroende på vilket småvilt det handlar om.

Björn

Jakttiden för björn börjar vanligtvis den 21 augusti och får pågå som längst till den 15 oktober, men precis som för andra vilda djur kan den också variera beroende på vilket område du jagar i.

Sammanfattning

I Sverige kan jaktsäsongen för olika vilt variera beroende på årstid och vilken typ av djur du jagar. För det mesta är jaktsäsongen reglerad i lag och jägare måste följa dessa lagar för att undvika böter eller andra påföljder. I det här blogginlägget har vi tittat på vad som gäller för jakttider i Sverige och vad som gäller för dem.

Vi hoppas att du fann det här blogginlägget användbart och att det har hjälpt dig att förstå vilka jakttider som gäller i Sverige.

Share :
Nyheter

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Skicka en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.